Angelguidance

Geluk

(On)gelukkkig

Ik denk dat iedereen liever gelukkig dan ongelukkig is, maar doorgaans  leren wij onze grootste lessen vaak in moeilijke periodes.

Kunnen wij het geluk beïnvloeden? Ik hoor regelmatig dat je het af kunt dwingen. Ik vind dat een beetje kort door de bocht. Soms worden wij door het leven met situaties en omstandigheden geconfronteerd waar wij, althans voor ons gevoel, geen invloed op hebben kunnen uitoefenen. En er zit voor mij ook iets van schuld in. Dat als je ongelukkig bent, je niet genoeg je best gedaan zou hebben. Ik denk niet dat het zo werkt.

Waar we wel invloed op hebben zijn onze eigen reacties en dat bracht mij op het schrijven van deze blog. Op facebook zie ik regelmatig allerlei teksten voorbij komen. Vaak zijn het clichés, maar dat wil niet zeggen dat er toch niet iets in kan zitten. Soms blijft een tekst langer hangen, omdat hij iets bij me raakt. Ik kijk dan hoe ik dat doe in mijn eigen leven.

Zo ook met deze zin. Ik weet niet meer precies hoe de hele tekst ging, maar de strekking was dat we ons geluk in de weg zitten met onze verwachtingen.

We voelen ons minder gelukkig als we teleurgesteld zijn/worden. Vaak hebben we het gevoel dat een ander ons dat aandoet, maar is dit altijd zo? Ik denk het niet. Het is niet mijn bedoelingen om te generaliseren en alle teleurstellingen over een kam te scheren. Ik heb het over teleurstellingen die we onszelf min of meer aan doen.

Je wilt bijvoorbeeld je partner verrassen (die van niets weet) en hebt extra lekker gekookt. Maar helaas verandert er iets in de dagindeling van je partner waardoor hij/zij veel later thuis komt. Je kunt je dan teleurgesteld voelen, terwijl de ander er ook niets aan kan doen. Je bent extra teleurgesteld omdat je de verwachting had van een gezellige avond samen. Dit is maar een voorbeeld, maar ik merkte als ik mijn eigen reacties bekeek, dat ik soms teleurstelling voelde door mijn eigen verwachtingspatroon, terwijl de ander niet eens wist dat ik iets verwachtte.

Dit is iets waar we wel invloed op uit kunnen oefenen. Als je een verrassing plant voor iemand, bestaat het risico dat het anders loopt dan je verwacht. Soms gaat het zo, het is niet om jou te benadelen. Probeer in dagelijkse situaties zo weinig mogelijk in te vullen, dan is er ook minder teleurstelling. De acceptatie is dan veel groter. En als we iets kunnen accepteren is er geen of althans minder teleurstelling. Meer acceptatie in plaats van verwachting…

Hoe zit dat in jouw leven?

Lieve groet, Nette