Angelguidance

Waardering

Waardering is iets dat we allemaal nodig hebben. Het is net als met liefde, het is een soort smeerolie.

Ons leven is druk en velen van ons vervullen verschillende rollen. We zijn partner, (groot)ouder, werknemer, onderhouden vriendschappen en zijn soms ook nog mantelzorger. Een heel pakket, het zijn veel ballen die in de lucht moeten worden gehouden en dat valt niet altijd mee. Veel van deze dingen doen we uit liefde en/of omdat we het graag voor die ander over hebben.

Als je veel voor anderen doet en iedereen vindt het maar vanzelfsprekend, dan wordt het pakket steeds zwaarder. Je rent van hier naar daar en ervaart stress, soms gepaard gaand met een gevoel van waar doe ik het allemaal voor?

Het uitblijven van waardering kan verschillende oorzaken hebben. Mensen staan er niet bij stil om je te bedanken, omdat het inderdaad vanzelfsprekend geworden is of kunnen moeilijk hun gevoelens uiten. Vergelijk het met het zeggen van ‘Ik hou van jou.’ De Dela heeft dat mooi opgepakt in een reclame. Waarom wachten met het zeggen van deze woorden tot iemand dood is? We kunnen het soms gemakkelijk tegen de één zeggen (bijvoorbeeld een kind), maar zeggen het bijvoorbeeld niet tegen onze ouders. En als ‘Ik hou van jou’ te zwaar is, kun je zeggen dat je blij met ze bent. Dit is een algemeen stukje. Mocht je een moeilijke relatie met je ouders hebben, kun je naar andere mensen in je leven kijken.

Als je merkt dat het wel gewaardeerd wordt wat je doet, en dat kan iets heel simpels zijn als een oprecht ‘Dank je wel’, kost het je minder energie. Het werk blijft hetzelfde, maar je doet het met meer plezier. Hierdoor voelt het lichter. Wij zijn zelf ook deel van dit proces. Mensen doen ook dingen voor ons. Hoe attent zijn wij zelf? Laten we merken dat we er blij mee zijn? Of vinden wij het soms ook vanzelfsprekend?

Ik ben ervan overtuigd, dat als we hier wat bewuster mee omgaan, we ons leven een stuk prettiger kunnen maken.

 

Lieve groet,

Nette